Kroję warzywa i posypuję banalnym składnikiem. Są idealne na przekąskę lub kolację
Warzywa najzdrowsze są, gdy zjada się je bezpośrednio, surowe. Niektóre jednak wymagają obróbki termicznej, a poza tym na ciepło smakują inaczej, często po prostu lepiej. Inny powód, dla którego zapiekam warzywa, jest taki, że kolacja na ciepło smakuje o wiele lepiej od kanapek czy innych, zimnych potraw.
Jakie warzywa nadają się do zapiekania?
Do zapiekania najlepiej nadają się warzywa, które mają zwartą strukturę i dobrze znoszą wysoką temperaturę. Są to np.:
- kalafior, brokuł, brukselka – wcześniej warto je podzielić na małe różyczki i zblanszować;
- cukinia, bakłażan krojone w plastry;
- papryka czerwona, żółta i zielona krojona w paski lub dużą kostkę;
- por krojony w krążki lub cebula pokrojona w piórka;
- marchewka i batat pokrojone w słupki albo talarki.
Jak zrobić warzywa zapiekane pod serem?
Przygotowanie warzyw zapiekanych pod serem zajmie wam dosłownie chwilę. Warzywa wystarczy tylko oczyścić i rozdrobnić, a potem posypać przyprawami, skropić oliwą i posypać startym serem. Teraz pozostaje je wstawić do piekarnika i piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż zmiękną, a ser się roztopi i lekko zrumieni.
Przepis: Zapiekane warzywa
Warzywa zapiekane pod warstwą sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 2-3 czerwone papryki
- 200 g brukselki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 150 g startego sera, np. mozzarella
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywWarzywa umyj, oczyść. Brukselkę wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ją 2 minuty. Po tym czasie odsącz. Paprykę pokrój w krążki lub w paski, cebulę w piórka, a czosnek posiekaj.
- Zapiekanie warzywNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Przełóż do niego warzywa, oprósz przyprawami, skrop olejem, posyp startym serem. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż warzywa zmiękną, a ser się zrumieni.
Jaki ser jest najlepszy do zapiekania warzyw?
Do zapiekania najlepsze są łatwo topiące się sery. Uniwersalna, bo łagodna w smaku będzie mozzarella. Można też jednak sięgnąć po łagodne sery żółte, np. goudę, edam. Jeśli zaś wolicie wyraziste smaki, wybierzcie cheddar albo ser pleśniowy. Pod koniec pieczenia albo już po wyjęciu z piekarnika, zapiekane warzywa można posypać startym parmezanem.